top of page

Motivasyon

YAHA’nın Motivasyon Etkisi

Ä°nsanların çoÄŸu niçin yaÅŸlılığa hazırlanmıyor? YaÅŸlılığa hazırlık motivasyonu neden çok enderdir?

​

Ä°nsan davranışı her zaman karmaşık bir ÅŸekilde motive edilir. Sadece nadiren bireysel motiflerle iliÅŸkilidir. Yönlendirici faktör olarak motifler (güdüler) mevcut durumsal faktörlerle birleÅŸtiÄŸinde motivasyon oluÅŸur. Güdü, davranışları aktive eden, hareket ettiren, yönlendiren ve kanalize eden ve onlara doÄŸru yönlendiren içsel bir durumdur. Motifin bu tanımı, motiflerin eylem alanını insanın "içi" ile sınırlar. Buna göre güdüleyiciler insanda lokalize olan güçlerdir. Motivasyon, güdülerin tepki verdiÄŸi çevresel uyaranları içerir (Althoff & Thielepape, 1990, s. 68).  

​

Bu açıdan bakıldığında yaÅŸlılığa eriÅŸim olasılığı yüksek olmasına raÄŸmen, çoÄŸunluÄŸun yaÅŸlılığa hazırlanmamasının bir nedeni, yaÅŸlılığın çevresel bir uyaran olarak insanlarda güdüsel tepki yaratacak bir güdüleyici olmadığı ÅŸeklinde deÄŸerlendirilebilir. Çünkü insanlar genellikle “yaÅŸlılığı hep baÅŸkasında görür.” (Rosenmayr, 2003). 

​

Yeni motivasyon teorileri, motivasyonların biliÅŸsel yönünü de vurgulamaktadır. Buna göre motivasyon, belirli bir eÄŸilim olarak güdüye, hedefin teÅŸvik ediciliÄŸine ve hedefe ulaÅŸma beklentisine baÄŸlıdır. BaÅŸka bir deyiÅŸle: TeÅŸvik, hedefin göreceli çekiciliÄŸini ve hedefe ulaÅŸmanın sonucunu açıklar (Althoff & Thielepape, 1990, s. 68).

​

YAHA açısından bunların bireyin nazarındaki çekiciliÄŸi ve bu hedeflerle ilgili beklentileri ve gerçekleÅŸmeleri halinde ortaya çıkacak sonuçlar önem kazanmaktadır.

BAÄžLANTI KURUN

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

bottom of page